Wednesday, 16 October 2013

Kisah 1... Pengorbanan Adikku


Aku dilahirkan di sebuah kawasan pegunungan yang sangat terpencil. Hari demi hari, orang tuaku membajak tanah kering berwarna kuning. Aku mempunyai seorang adik, tiga tahun lebih muda dariku.
             Suatu ketika, untuk membeli sehelai sapu tangan yang mana semua gadis disekelilingku kelihatan membawanya, Aku mencuri lima puluh sen dari laci ayahku. Ayah segera menyedarinya. Beliau membuat adikku dan aku berlutut di depan tembok, dengan sebuah tongkat buluh di tangannya.”Siapa yang mencuri wang itu?” Beliau bertanya. Aku terpaku, terlalu takut untuk berbicara. Ayah tidak mendengar sesiapapun mengaku, jadi beliau mengatakan, “Baiklah, kalau begitu, kamu berdua layak dipukul!” Dia mengangkat tongkat buluh itu tingi-tinggi. Tiba-tiba, adikku mengangkat tangannya dan berkata, “Ayah, aku yang melakukannya!”

           Tongkat panjang itu menghentam punggung adikku bertubi-tubi. Ayah begitu marah sehingga ia terus menerus memukul sehingga beliau penat, Beliau duduk di atas kerusi batu sambil memarahi, “Kamu sudah belajar mencuri dari rumah sekarang, hal memalukan apa lagi yang akan kamu lakukan di masa akan datang? … Kamu layak dipukul sampai mati! Kamu pencuri tidak tahu malu!”

           Malam itu, ibu dan aku memeluk adikku dan dia dalam pelukan kami. Tubuhnya penuh dengan luka, tetapi ia tidak menitikkan air mata setitis pun. Di pertengahan malam , aku tiba-tiba mulai menangis meraung-raung. Adikku menutup mulutku dengan tangan kecilnya dan berkata, “Kak, jangan menangis lagi, sekarang. Semuanya sudah terjadi.”

           Aku selalu membenci diriku kerana tidak memiliki cukup keberanian untuk mengaku kesalahanku. Bertahun-tahun telah pergi, tapi kejadian tersebut masih seperti baru kelmarin berlaku. Aku tidak pernah lupa perngorbanan  adikku ketika dia melindungiku. Waktu itu, adikku berusia 8 tahun. Aku berusia 11.

Ketika adikku berada pada tahun terakhirnya di sekolah menengah,dia lulus untuk masuk ke kolej. Pada saat yang sama, aku diterima untuk masuk ke sebuah universiti. Malam itu, ayah sedang berehat di halaman sambil menghisap rokok tembakaunya, sebungkus demi sebungkus. aku mendengarnya merungut, “Kedua anak kita berjaya dalam pelajaran …. baik…hasil yang begitu baik…” Ibu mengusap air matanya yang mengalir sambil menghela nafas, “Apa gunanya? Bagaimana mungkin kita boleh membiayai keduanya sekaligus?”

Saat itu juga, adikku berjalan keluar ke hadapan ayah dan berkata, “Ayah, saya tidak mau melanjutkan pelajaran lagi, telah cukup membaca banyak buku.” Ayah menghayunkan tangannya dan memukul adikku pada wajahnya. “Mengapa kau mempunyai jiwa yang begitu hina dan  lemah? Walaupun aku terpaksa mengemis di jalanan aku akan menyekolahkan kamu berdua sampai selesai!”

Aku menjulurkan tanganku selembut yang aku boleh ke muka adikku yang membengkak, dan berkata, “Seorang anak lelaki harus meneruskan sekolahnya; kalau tidak ia tidak akan pernah meninggalkan jurang kemiskinan ini.” Aku, sebaliknya, telah memutuskan untuk tidak lagi meneruskan ke universiti.

Siapa sangka keesokan harinya, sebelum subuh, adikku meninggalkan rumah dengan beberapa helai pakaian lusuh dan sedikit roti yang sudah mengering. Dia menyelinap ke katilku dan meninggalkan secarik kertas di atas bantalku: “Kak, masuk ke universiti tidaklah mudah. Saya akan pergi mencari kerja dan mengirimmu wang.”

Aku memegang kertas tersebut di atas tempat tidurku, dan menangis dengan air mata bercucuran sampai suaraku hilang. Tahun itu, adikku berusia 17 tahun. Aku 20.

Dengan wang yang ayahku pinjam dari seluruh dusun, dan wang yang adikku kirimkan hasil daripada mengangkut semen dengan tulang empat keratnya di tempat pembinaan, aku akhirnya sampai ke tahun ketiga (di universiti). Suatu hari, aku sedang belajar di bilikku, ketika teman sebilikku masuk dan memberitahu, “Ada seorang orang kampung menunggumu di luar sana!”

Mengapa ada seorang orang kampung mencariku? Aku berjalan keluar, dan melihat adikku dari jauh, seluruh badannya kotor diliputi debu semen dan pasir. Aku menanyakannya, “Mengapa kamu tidak cakap pada teman sebilikku kamu adalah adikku?” Dia menjawab,tersenyum, “Lihat bagaimana penampilanku. Apa yang akan mereka fikir jika mereka tahu saya adalah adikmu? Apa mereka tidak akan menertawakanmu?”

Aku merasa sangat tersentuh, dan air mata memenuhi mataku. Aku menyapu debu-debu daripada badan adikku semuanya, dan tersekat-sekat dalam kata-kataku, “Aku tidak peduli apa yang orang kata! Kamu adalah adikku apa pun juga! Kamu adalah adikku bagaimana pun penampilanmu…”

Dari koceknya, dia mengeluarkan sebuah sepit rambut berbentuk kupu-kupu. Dia  memakaikannya kepadaku, dan terus menjelaskan, “Saya melihat semua gadis kota memakainya. Jadi saya fikir kamu juga harus memiliki satu.” Aku tidak dapat menahan diri lebih lama lagi. Aku menarik adikku ke dalam pelukanku dan menangis dan menangis. Tahun itu, ia berusia 20. Aku 23.

Kali pertama aku membawa temanku ke rumah, kaca jendela yang pecah telah diganti, dan kelihatan bersih di mana-mana. Setelah teman lelakiku pulang, aku menari seperti gadis kecil di depan ibuku. “Bu, ibu tidak perlu menghabiskan begitu banyak waktu untuk membersihkan rumah kita!” Tetapi katanya, sambil tersenyum, “Itu adalah adikmu yang pulang awal untuk membersihkan rumah ini. Tidakkah kamu melihat luka pada tangannya? Ia terluka ketika memasang kaca jendela baru itu..”

Aku masuk ke dalam bilik kecil adikku. Melihat mukanya yang kurus, seratus jarum terasa menusukku. Aku meletakkan sedikit ubat pada lukanya dan mebalut lukanya. “Apakah itu sakit?” Aku menanyakannya. “Tidak, tidak sakit. Kamu tahu, ketika saya bekerja di lokasi pembinaan, batu-batu berjatuhan pada kakiku setiap waktu. Bahkan itu tidak menghentikanku bekerja dan…” Ditengah kalimat itu ia berhenti. Aku membalikkan tubuhku memunggunginya, dan air mata mengalir deras turun ke wajahku. Tahun itu, adikku 23. Aku berusia 26.

Ketika aku menikah, aku tinggal di kota. Banyak kali suamiku dan aku mengundang orang tuaku untuk datang dan tinggal bersama kami, tetapi mereka tidak pernah mahu. Mereka mengatakan, sekali meninggalkan dusun, mereka tidak akan tahu harus mengerjakan apa. Adikku tidak setuju juga, mengatakan, “Kak, jagalah mertuamu aja. Saya akan menjaga ibu dan ayah di sini.”

Suamiku merupakan pengarah di pejabatnya. Kami menginginkan adikku mendapatkan pekerjaan sebagai pengurus di bahagian pemeliharaan. Tetapi adikku menolak tawaran pelawaaan tersebut. dia berkeras memulai bekerja sebagai pembaiki barang.

Suatu hari, adikku terjatuh dari sebuah tangga untuk memperbaiki sebuah kabel, ketika itu dia terkena kejutan elektrik, dan dimasukkan ke hospital. Suamiku dan aku pergi melawatnya. Melihat balutan putih pada kakinya, aku merungut, “Mengapa kamu menolak menjadi pengurus? pengurus tidak akan pernah melakukan sesuatu yang berbahaya seperti ini. Lihat kamu sekarang, luka yang begitu serius. Mengapa kamu tidak mahu mendengar kami sebelumnya?”

Dengan wajah yang serius, dia membela keputusannya. “fikirkan abang ipar–dia baru saja jadi pengarah, dan saya ini tidak berpendidikan. Jika saya menjadi pengurus seperti itu, apa yang bakal orang kata?”

Mata suamiku dipenuhi air mata, dan kemudian keluar kata-kataku yang sepatah-sepatah:
“Tapi kamu kurang pendidikan juga kerana aku!”

“Mengapa membicarakan masa lalu?”
Adikku menggenggam tanganku. Tahun itu, ia berusia 26 dan aku 29.

Adikku kemudian berusia 30 ketika ia menikahi seorang gadis petani dari dusun itu. Dalam acara pernikahannya, pembawa acara perayaan itu bertanya kepadanya, “Siapa yang paling kamu hormati dan kasihi?” Tanpa berfikir ia menjawab, “Kakakku.”

Ia melanjutkan dengan menceritakan kembali sebuah kisah yang bahkan tidak dapat kuingat. “Ketika saya pergi sekolah rendah, ia berada pada kampung yang berbeza. Setiap hari kakakku dan saya berjalan selama dua jam untuk pergi ke sekolah dan pulang ke rumah. Suatu hari, Saya kehilangan satu daripada sarung tangan. Kakakku memberikan satu dari kepunyaannya. Ia hanya memakai satu saja dan berjalan sejauh itu. Ketika kami tiba di rumah, tangannya begitu gemetaran kerana cuaca yang begitu sejuk sampai ia tidak dapat memegang sudunya. Sejak hari itu, saya bersumpah, selama saya masih hidup, saya akan menjaga kakakku dan baik kepadanya.”

Tepuk tangan membanjiri ruangan itu. Semua tetamu memalingkan perhatiannya kepadaku. Kata-kata begitu susah kuucapkan keluar bibirku, “Dalam hidupku, orang yang paling aku berterima kasih adalah adikku.” Dan dalam kesempatan yang paling berbahagia ini, di depan kerumunan perayaan ini, air mata bercucuran turun dari wajahku seperti sungai.

 Kisah diadaptasi dan diolah daripada blog Yauhui...

No comments:

Post a Comment